Zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen, kreeg ik helemaal inspiratie om porseleinen bordjes te gaan versieren. Vaak verdwijnen de leukste knutselideetjes op een lange lijst, waar ik vervolgens niks mee doe. Maar met de instaswap heb ik deze keer een stok achter de deur!

Dit is (vind ik) eigenlijk een super simpele knutsel, maar als je het goed voorbereid is het resultaat ‘groots’.

Wat heb je nodig:

  • porseleinen bordje (of ander serviesgoed van porselein) – het liefst wit
  • ontwerp op papier (zelf tekenen/schrijven of uitprinten)
  • carbonpapier, tape
  • mes, snijmat, lineaal
  • porseleinstiften (Ik gebruikte deze van Xenos)
  • oven

Ik had al eens eerder serviesgoed versierd met porseleinstiften en het werkt echt heel makkelijk. Zolang het nog niet uitgehard is kun je foutjes ook heel gemakkelijk weer afvegen en opnieuw beginnen.

1. Deze keer kocht ik witte ontbijtbordjes en een serveerplateau bij de kringloop.
2. Ik zocht naar een leuk ontwerp die bij mijn swapmaatje past. Ze houdt van zwart & wit, dus ik vond deze quote wel toepasselijk. Het ontwerp heb ik overgenomen van een kaartje die bij mij op de koelkast hangt.

bordjes01 bordjes02

3. Je kunt carbonpapier gebruiken om het ontwerp over te zetten op het bord. Maar ik heb het hartje en het balkje uitgesneden zodat er een sjabloon ontstaat.
4. Zorg dat je het ontwerp op de gewenste plek goed (met washitape) vastplakt en begin met overtrekken. Als je dus carbonpapier hebt gebruikt, trek je daarna de dunne lijntjes over met de porseleinstift. Ik gebruikte de porseleinstift meteen op het sjabloon.

bordjes03 bordjes04

5. In mijn ontwerp zit een behoorlijk groot zwart vlak, dus het was vooral een kwestie van secuur inkleuren. Het mooiste resultaat krijg je als je allemaal lijntjes trekt in de zelfde richting. Als de inkt opdroogt ontstaat er een soort laagje. Dus pas: als je over de gedroogde stukken gaat bladdert het weer los.
6. Een ander bordje heb ik afgeplakt met lange stukjes tape, hier wilde ik allemaal stippellijntjes langs trekken.

bordjes05 bordjes07

7. Volg de instructies van de stiften. Deze moesten een kwartiertje drogen en daarna 25 minuten in de (voorverwarmde) oven op 160 graden.
8. In de oven af laten koelen… Tadaaaaa! Het eindresultaat van de twee bordjes die ik maakte.

bordjes06 bordjes08

Ik ben heel blij met het resultaat maar ik ga ze niet zelf houden! Deze zijn voor mijn swapmaatje.
Ik wil ook nog een of twee bordjes voor mezelf versieren, met een quote in een gaaf lettertype. Maar ik heb de juiste quote nog niet gevonden. (Suggesties zijn welkom)

Pin It on Pinterest

Share This