[fotos nog toevoegen]

Dit is het vierde item dat ik maakte uit La Maison Victor. Inmiddels ben ik wel fan van dit magazine. De patronen ogen redelijk simpel, dus het is niet “eng” om eraan te beginnen (niet dat ik daar zelf last van heb, maar misschien trekt het jullie over de streep). Ook de uitleg bij de patronen is super duidelijk, stap voor stap. Zelfs begrippen en technieken die voor ervaren naaisters wellicht logisch/bekend zijn worden uitgelegd.

Voor deze blouse gebruikte ik het patroon “Top Pam” uit LMV 1 – 2016. Ik tekende het uit in maat 38. Ik heb geen aanpassingen gedaan op het oorspronkelijke patroon, en de aangegeven naadwaardes overgenomen.

[foto lmv voorbeeld uit beschrijving]

De stof die ik heb gekozen (sorry ik weet niet hoe het heet of welk materiaal) is een vrij dunne en soepelvallende stof. Donkergrijs met witte stippeltjes. Heerlijk stofje voor een blousje als deze, leek mij.

[detailfoto stofje]

Zoals gewoonlijk ging ik lekker onbezonnen aan de slag. Eigenlijk dien je de stof van te voren te wassen, ivm krimpen, maar daar heb ik nooit het geduld voor; ik wil meteen aan de slag. Het patroon overtekenen en de stof knippen gaf geen problemen. Dus de delen werden op elkaar gespeld en ik begon met stikken.

Als snel kwam ik erachter dat het afwerken van de naden wat problemen gaf. De stof was eigenlijk te dun om met zigzagsteek af te werken. Het ging een beetje samentrekken. (Ik heb geen overlockmachine, dus ik weet niet of het dan wel goed zou gaan.) Ik heb toen mijn lieve schoonmama om advies gevraagd. Voor het beleg heb ik een stukje vlieseliene gebruikt ter versteviging. Dit knip je indezelfde vorm als het betreffende patroondeel en strijk je op elkaar vast (aan de verkeerde kant). Nu is het af-zigzaggen geen probleem.

[foto vlieseline]

Om de zijnaden en schoudernaden netjes af te werken, zodat de stof niet gaat rafelen, heb ik online opgezocht hoe je een ‘Engelse naad’ maakt. Door deze techniek toe te passen, hoef ik de naden aan de binnenkant niet af te werken met zigzag en het ziet er super netjes uit! Eigenlijk heb je hier wel wat meer naadwaarde voor nodig.

[foto engelse naad]

Ik heb dit blousje in twee avonden afgemaakt (het uitgeraderde patroon op papier had ik al klaar liggen). Oke, misschien worden het er drie als je liever niet tot heel laat doorwerkt. Ik ben er super blij mee. Het staat leuk en zit lekker.

[foto eindresultaat + dragen]

Helaas is het na de eerste keer wassen wel iets gekrompen, en door de engelse naad is het ook iets kleiner uitgevallen dan de bedoeling was. Daarom heb ik voor mezelf de volgende leerpuntjes opgeschreven…

Leerpuntjes

  1. Volgende keer stof wassen van te voren, vooral als het materiaal niet bekend is.
  2. Bij gebruik van Engelse naad, meer naadwaarde knippen. Dat dus ook van te voren bedenken.

 

Engelse naad

Op de blog van Mme Zsazsa heb ik “geleerd” hoe je een Engelse naad maakt, zij legt het hier heel duidelijk uit: http://madamezsazsa.blogspot.nl/2008/05/naden-en-zo-verder.html

Pin It on Pinterest

Share This